En trygg inskolning

Att börja i förskolan är en stor händelse för både ditt barn och dig, därför är vårt mål ge en trygg start.

Inskolning i förskolan – ska vara en trygg start

Vårt mål är att inskolningen i förskolan ska vara en spännande, lustfylld och trygg upplevelse för alla.
Här kan du läsa mer om inskolnings perioden.

Efter ni har tackat ja till förskoleplatsen

En tid efter ni har tackat ja till förskoleplatsen kontaktar förskolan dig för att välkomna hela familjen till förskolan. Via sms/mms eller via mejl kommer ni att få närmare information om hur ditt barns inskolnings schema ser ut.

Individanpassad inskolning

Inskolningen brukar pågå 1–2 veckor, men barn har olika behov och ibland kan inskolningen därför ta längre tid eller avslutas tidigare än vad vi tänkt från början. Vår utgångspunkt på förskolan är alltid att vi ska vara lyhörda för varje enskilt barns behov. Som vårdnadshavare är det bra att avsätta två veckor, även om det senare visar sig ta kortare tid för barnet att vänja sig vid förskolan.

Första dag – infodag

Första dagen träffar du förskolans rektor och därefter pedagoger för ett samtal där ni får lära känna varandra. Vi ger information om hur inskolningen går till, vad som förväntas av dig som vårdnadshavare och vem på förskolan som ansvarar för just ditt barn under inskolningen. Ditt barn kommer att få en egen hylla med sitt namn och bild.

Inskolningsvecka

De första dagarna under inskolningen är vårdnadshavaren med hela tiden. Du följer ditt barn genom verksamhetens vanliga aktiviteter såsom lek, måltid, (vila), påklädning och blöjbyte/toalett. På så sätt får vi på förskolan ta del av viktiga kunskaper om ditt/ert barn, och genom att se hur du/ni hjälper, tröstar, leker och pratar blir det lättare för oss att förstå hur vi kan möta ditt/ert barn på bästa sätt. Ansvarig pedagog finns nära till hands för att ta kontakt och börja lära känna och skapa relation med ditt/ert barn. Utifrån hur barnet reagerar anpassar vi (förälder och pedagog) sedan tiden så att du som förälder går ifrån kortare och sedan längre stunder och gradvis lämnar över mer och mer ansvar till pedagogerna. Barnet behöver få erfarenhet av att du/ni går och kommer tillbaka, och det är vår uppgift som pedagoger att finnas till hands för ert barn när ni inte är där.

Tveka inte att fråga oss om du har frågor eller funderingar.